Spreekbeurt over Moskou
Hallo allemaal, ik heb mijn spreekbeurt niet zo lang geleden gehouden over Moskou, de stad waar ik geboren ben. Misschien heeft iemand interesse in het onderwerp, want ik zet mijn spreekbeurt op mijn blog. Ik heb voor de spreekbeurt een 9- gekregen, dus misschien zou je een paar stukjes kunnen overnemen. (Ik raad niet aan om de hele spreekbeurt over te nemen, want dan merkt iedereen op dat je niet je eigen taal gebruikt) Deze spreekbeurt heb ik gemaakt op groep 8-niveau. Alvast bedankt, hier volgt mijn spreekbeurt over Moskou.
Ik hou mijn spreekbeurt over Moskou. Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik daar ben geboren. Het lijkt me ook een leuk onderwerp omdat je hier veel over kunt vertellen. Ik heb natuurlijk ook hoofdstukken gemaakt in deze spreekbeurt. Als eerste ga ik vertellen over hoe Moskou is ontstaan en de geschiedenis daarover. Het tweede hoofdstuk gaat over de bezienswaardigheden van Moskou. Het volgende hoofdstuk is Moskou tegenwoordig. Verder wil ik jullie een beetje Russisch leren. Hierna volgt ‘De Quizzz’… Aan het eind heb ook nog voor iedereen een surprise, maar ik ga nog niet zeggen wat het is…
Hoe is Moskou ontstaan, de geschiedenis van Moskou.
Moskou is nou een hele grote wereldstad, maar hoe is Moskou eigenlijk ontstaan? Heel lang geleden was Moskou een dorpje, toen bestond ook Rusland nog niet. Maar heel lang geleden heette Moskou ‘Grad Moskov’, en betekent stad bij de rivier de Moskva. Moskou is voor het eerst een stad genoemd in 1147, vanaf toen begon Moskou zich te ontwikkelen. In het begin was het een klein stadje met een handelsplaats aan de monding van de rivier.
In 1156 werd er een houten muur en een gracht om Moskou gebouwd, maar ongeveer 20 jaar daarna werd deze muur in brand gestoken, de bevolking werd vermoord en priesters werden gehangen aan bomen en levend verbrand. De stad herstelde zich wel al snel en werd de hoofdstad van het onafhankelijke vorstendom. Moskou trekt vluchtelingen aan uit heel Rusland vanwege zijn rijkdom.
De stad breidt zich steeds verder uit en alles gaat goed, totdat de Tataren-Mongolen Rusland aanvallen. De Tataren-Mongolen veroveren heel veel gebied, en ze krijgen ook heel erg veel macht. Uiteindelijk wordt ook Moskou veroverd, en nou zijn de Tatren-Mongolen in één klap ineens heel erg machtig. En lange tijd daarna, het gaat echt om honderden jaren, en ook lange strijden en veel bloed, zweet en tranen, bevrijdt Ivan III heel Rusland van de Tataar-Mongoolse overheersing.
In 1812 viel Napoleon Rusland binnen en noemde dit de Russische veldslag. In 1812 op 14 september kwam hij aan bij Moskou. De Russen hadden alles gewoon doordacht, en ze gingen Moskou uit. Napoleon kwam Moskou binnen en dacht natuurlijk dat hij Moskou gemakkelijk kon krijgen, maar dat was niet zo. Het leger stond om Moskou heen en viel uiteindelijk Moskou binnen en verjaagde de Fransen. Au revoir! Er brak uiteindelijk een reusachtige brand uit in Moskou en verbrandde driekwart van Moskou. De brand werd benut en er werd heel veel opnieuw gebouwd, grote paleizen, nieuwe huizen en grote villawijken. Zo ontwikkelde Moskou zich nog meer tot een hele grote stad.
In 1941 vallen de Duitsers Rusland aan, en ze willen de hoofdstad van heel Rusland helemaal bombarderen, helemaal van de kaart vegen eigenlijk. Dit heette ‘Operatie Barbarossa’. Heel veel Moskouse en ook mensen uit andere gebieden schrijven zich in om in het Russische leger te komen en om Moskou te beschermen van de Duitsers. Kinderen werden naar kleine dorpjes vervoerd, want daar waren ze veilig.
De straten van Moskou waren leeg, maar het was om heel Moskou heel druk. Het leger beschermde Moksou. De aanval van de Duitsers was uiteindelijk mislukt. De Russen hadden zelfs niet alleen Moskou beschermd, ze hadden ook nog de Duitsers helemaal terug naar Berlijn verjaagd! Uiteindelijk had Rusland de Duitsers overwonnen in Berlijn, en toen werd ook de Berlijnse muur afgebroken.
Bezienswaardigheden
Er zijn in Moskou super veel bezienswaardigheden, hele mooie, hele oude, het is gewoon cool hoeveel leuke plekken er zijn in Moskou. De allerbekendste plek is ‘de Kremlin’. Het Kremlin van Moskou ligt aan het Rode Plein, aan de linkerkant van de rivier de Moskva. Het Kremlin is het Russische woord voor versterkte stadskern.
Het Kremlin heeft heel veel tragedies meegemaakt. Oorlogen, slecht weer waardoor het gebouw meerdere keren is omgevallen, al deze dingen heeft de Kremlin meegemaakt… Maar door vele restauraties is dit gebouw nog steeds heel gebleven! Dus als je toevallig een keer in Moskou zou zijn, het is wel leuk om de Kremlin te bezoeken. Hier werkt de president van Rusland. Er zijn nog meer dingen in het Kremlin. Bijvoorbeeld de tsarenklok. Deze klok, of eigenlijk een gigantische bel, is 6.14 meter hoog en 210 ton zwaar… In 1812 wou Napoleon de klok meesleuren naar Frankrijk, maar dat lukte niet door het grote gewicht…
Je hebt ook het Tsarenkanon. Dit betekent in het Russisch letterlijk het Koningskanon. Het kanon weegt 40 ton en is 5.34 meter lang. Het was de bedoeling om met dit kanon het Kremlin te beschermen, maar dit kanon is nog nooit gebruikt, en wordt gebruikt als een soort symbool bij het leger van Rusland.
Het Kremlin wordt omringd door de Kremlinmuur, de muur is 2.2 kilometer lang en is gemaakt van rood steen. Bij de muur ligt het Masoleum van Lenin, heel veel toeristen gaan naar deze plek toe om het lijf van Lenin te bekijken. Lenin was de eerste leider van de voormalige Sovjet-Unie. Onder de Kremlinmuur ligt ook het Rode Plein. In het Russisch zeg je Krassnaja Ploshadj, maar in het oud Russisch betekende dit ‘het Mooie Plein’. Daarvoor noemden ze dit plein ‘Brand’ of ‘Marktplaats’.
Op het Rode Plein staat de St. Basilikskathedraal – het symbool van Moskou en een van de mooiste kerken in Rusland. Deze kathedraal is gebouwd wegens de overwinning op Kazan, een stad die nu ook in Rusland ligt, maar vroeger van de Tataren-Mongolen was.
In Moskou zijn er veel theaters, muziekcentra en concertgebouwen. Het allerbekendste en mooiste theater is het ‘Bolshoi Theater’ wat Groot Theater betekent. Het Grote theater is een theater bedoeld voor voorstellingen van ballet en opera. Het theater werd in 1824 gebouwd. Dit theater is 7 dagen geleden weer geopend na een grote renovatie.
Er zijn ook heel veel musea’s in Moskou. Één van de bekendste en de meest geliefde onder de toeristen en Moskvieten is de ‘Tretjakovka’ en dat betekent Gallerij van Tretjakov. Hier kun je de grootste collectie vinden van de Russische kunst. Het museum was ongeveer in 1892 een museum geworden, daarvoor was alleen de kunstverzameling overgedragen aan de eigenaar van het museum: Tretjakov.
Nog een leuke en interessante attractie is de metro. Het verkeer in Moskou is heel heel erg druk. Er staan soms file’s van meer dan 70 kilometer bij de auto’s, dus is het natuurlijk logisch dat je dan niet met de auto moet gaan. Daarom gaan veel mensen in Moskou met de metro. Ze lopen diep onder de grond, en de metrostations zijn meestal heel erg mooi versierd. Er hangen dan heel veel kroonluchters en er hangen ook nog allerlei mooie versieringen aan het plafond en aan de muren. De metro wordt als een van de mooiste metro’s genoemd in de hele wereld. En een ding is gewoon niet te geloven, er gaan per dag meer dan 10 miljoen mensen met de metro! Stel je eens voor hoe veel dat is! Er zijn 12 lijnen en 155 metrostations alleen in Moskou.
Ook heb je nog als laatste de hele hoge gebouwen uit de 20 eeuw. Ze zien er heel mooi uit en ze zien er heel groot uit. Er zijn 7 gebouwen en die heten de 7 zusters. Een van de 7 zusters is een hotel, maar ook is een van de 7 zusters de staatsuniversiteit. Deze universiteit in Moskou is de grootste universiteit van heel Rusland. Er was ongeveer 2 maanden geleden een lichtshow bij de universiteit wegens de dag van Moskou, en dat zag er heel mooi uit. Alles was in 4D, en misschien kan ik nog een filmpje laten zien als het mag, alleen dat duurt 5 minuten en doe ik dat na de spreekbeurt. Er zijn natuurlijk veel meer dingen in Moskou, maar deze zijn de leukste en de belangrijkste.
Moskou tegenwoordig
De geschiedenis van Moskou en de bezienswaardigheden hebben we al gehad, maar hoe ziet Moskou er dan tegenwoordig uit? Nou, heel groot!!! Je hebt heel veel villawijken, maar ook iets slechtere huizen, grote winkelcentrums, oude gebouwen, hele grote brede wegen, maar natuurlijk heb je ook Moskou-city. Hier staan heel veel hoge glazen en betonnen gebouwen en ligt hier het zakencentrum van Moskou. In heel Moskou wonen ongeveer 11.501.000 mensen, dit aantal heeft een officiële verblijfsvergunning, maar naar schatting wonen er in het echt 12 tot wel 18 miljoen mensen!!! Er zijn heel veel auto’s in Moskou. Je hebt daarom ook grote en brede wegen nodig voor het verkeer in Moskou.
De breedste weg in Moskou is ‘Kutuzovskij Prospekt’ (prospekt betekent laan), en deze weg heeft 13 rijstroken. Zo’n grote weg is natuurlijk nodig in Moskou, want er wonen heel veel mensen. Maar er zijn toch hele grote file’s, bijna altijd, behalve ‘s avonds… Nu kun je je vast wel heel goed voorstellen dat er heel erg veel mensen wonen in Moskou. Aan het begin van ‘Kutuzovskij Prospekt’ staat het Witte Huis, hier werkt de hele regering van Rusland. De winkels in Rusland zijn heel bijzonder. Ze werken 24 uur per dag! Dus als je bijvoorbeeld een wortel wil kopen ‘s nachts, kan dat gewoon.
Effe een beetje Russisch!
Natuurlijk praten ze in Moskou geen Nederlands bijvoorbeeld, maar Russisch. Ik vind het leuk om misschien enkele woordjes met jullie te leren. Dit zijn de woordjes: Hallo=Privet, Houdoe=Poka, Ja=Da, Nee=Net, School=Shkola, Stoel=Stoel, Tafel=Stol, Rusland=Rossija, Moskou=Moskva
Deze woorden zijn eigenlijk best makkelijk. Thuis praat ik ook Russisch
Vragen
In welk land ligt Moskou? Rusland
Hoeveel inwoners zijn er ongeveer in Moskou? 12 to 18 miljoen.
Hoe zeg je Moskou in het Russisch? Moskva
Hoe heet het belangrijkste plein van Moskou? Rode Plein
Noem tenminste een bekend iemand uit Rusland. Meerdere antwoorden mogelijk.
Nawoord
Ik hoop dat jullie hebben genoten van mijn spreekbeurt, want ik heb er heel erg mijn best voor gedaan, en ik had ook nog een surprise beloofd, dat zijn echte Moskouse snoepjes, die komen uit Moskou, en ze zijn heel lekker. Ze zijn gemaakt van karamel en bessen. En ik deel ook nog Russische koekjes uit. Prjaniki heten ze.