Home » Auto's, Featured, Spreekbeurt!!!, Top Gear

Spreekbeurt auto’s

Submitted by on May 19, 2010 – 17:52No Comment

Hoi iedereen, ik heb een spreekbeurt gemaakt over auto’s. Hier zie je hem.

Spreekbeurt auto’s

Hallo iedereen, Stefan en ik gaan de spreekbeurt doen over auto’s.

De geschiedenis van auto’s die we vandaag de dag kennen begon in 1886 wanneer Carl Benz en Gottlieb Daimler hun eerste zonder paard getrokken voertuig met een benzinemotor bouwden. Maar niet veel mensen weten dat de eerste auto de Belgische man Ferdinand Verbist bouwde voor de zoon van de Chineze Keizer in het jaar 1678. Dit was geen echte auto want het was een schaalmodel die 60 cm lang was. Dit voertuig werkte op stoom en kon uit zijn eigen kracht bijvoorbeeld een hond vervoeren. Het woord auto komt van het woord automobiel. In het Grieks betekent “auto” “zelf en “mobiel” in het Latijns “bewegen”. Tegenwoordig zou je het leven zonder auto’s niet kunnen voorstellen.

Auto’s van vroeger

Vroeger werkten auto’s op stoom. Die waren best gevaarlijk, want de motor kon gemakkelijk ontploffen. Ook liepen mensen met rode vlaggen zodat ze de andere mensen konden waarschuwen. Een voorbeeld van stoomauto’s die een cabine hadden was gemaakt door Richard Trevitik in 1803. In 1876 wordt de eerste benzinemotor uit gevonden door Nikolaus Otto. Pas in 1890 hadden twee Franse houtbewerkers Rene Panhard en Emile Levassor de eerste automobielfabriek in de wereld opgericht. Hun eerste auto wordt in 1890 gebouwd en heeft een motor van de auto Daimler.

Met de uitvinding van de auto kwamen ook de eerste autoraces. De eerste races werden gewoon op de weg gehouden en er vielen dan ook veel gewonden. Niet alleen de autocoureurs vielen dan gewond maar ook de mensen die naar de races keken. In 1896 was ook de eerste verkeersdode. Deze vrouw stapte de stoep af en werd aangereden door een auto met de snelheid van maar 6 km/u. Later kwamen auto’s met een elektrische motor. De eerste auto met een elektrische motor in Rusland heeft Romanov gemaakt in 1899. De auto kon 35 km/h gaan, dat was al een hele hoop voor die tijd. Deze auto weegde 300 kg. In het jaar 1913 had Henry Ford de eerste auto gemaakt op de lopende band. Daarom was deze auto heel erg goedkoop en veel mensen konden deze auto kopen.

De eerste Amerikaanse auto’s.

De eerste auto van Amerika is de Duryea. De broer Frank en Charles hebben deze auto gemaakt in het jaar 1893. Deze auto had maar 4 pk. Dat was heel veel voor die tijd. Deze auto kon maar 15 km/h. Later kwam er een fabriek van de Duryea. De eerste Amerikaanse auto met een benzinemotor is een Oldsmobile. In 1987 werd de eerste Oldsmobile gemaakt. Later kwam de auto Stanley. In 1899 werd hij gemaakt en had 77 pk! Dat was ontzettend knap voor die tijd! En die auto heeft meer pk’s dan sommige auto’s van 110 jaar verder!! Deze auto kun je ook terugzien in de tekenfilm ”cars”.

TV programma’s en tijdschriften over auto’s.

Er bestaan tijdscriftern en tv-programma’s over auto’s. Er zijn er heel veel van. Maar mijn lievelings autoprogramma is “Top gear”. Ook hele bekende autoprogramma’s is Fifth Gear en Wegmisbruikers. In Top Gear worden allerlei proefjes gedaan met auto’s. Of ze gaan met auto’s bijvoorbeeld door het amozonegebied racen. En ze testen soms bijzondere auto’s. Heel vaak zelfs.

Bijzondere auto’s

De Lancia Stratos Zero was een hele bizarre auto, hij was namelijk maar 84 cm hoog!!! Je kunt je dus al voorstellen dat volwassenen mensen daar opgepropt zullen zitten. Een andere auto is de Ford MA. Het is nogal een rare auto. Die heeft maar 2 zitplaatsen die nogal krap zijn en de koplampen zitten op een andere plek waar je die verwacht had. En er was ook een Renault die heel goed werk had geleverd. Die was zo luxe als een BMW of een Mercedes. Deze auto was alles tegelijk: een hatchback en een sedan. Een auto die Thrust heette, kon wel 1228 km/h!!! De auto’s van de toekomst worden ook heel bijzonder, het worden dan auto’s met een elektrische motor. Deze gaan dan op batterijen werken, maar dat is niet zo handig omdat dan de batterijen sneller opraken.

Maar er komen ook auto’s op zonne-energie, dat is niet altijd even handig. Stel je voor, je zit op de snelweg, ‘s nachts, dan is er geen zon en dan zit je midden op de snelweg vast, niet altijd even leuk. Er zijn dan ook auto’s die op hout rijden, maar dat zorgt voor veel milieuvervuiling. Er was een auto met de vorm van een vliegtuig! Nog grappiger was dat er een Rolls-Royce bestond die de vorm had van een zwaan! Allemaal leuk natuurlijk, maar ondertussen bouwden mensen hele snelle auto’s. Bijvoorbeeld de Bugatti, die kon wel 150 km/h per uur! Dat was een hele snelle snelheid voor die tijd. Dat is heel onverwacht allemaal, 150 km/h!!!

De beste en duurste auto’s van de wereld

Vroeger stond de Rolls-Royce Silver Ghost op de eerste plaats. Nu zijn de beste auto’s: 1ste: Maybach, 2de: De Audi, 3de: de Rolls-Royce. Je zou denken dat hier de Lamborghini of de Ferrari tussen zou zitten, maar dat is niet echt waar. Heel raar natuurlijk. Misschien ken je de Maybach niet eens! Maar toch is dit een luxe auto en het is een… Limousine!!!!! En meteen nog een van de langste auto’s ter wereld! Nog een peperdure auto kost anderhalf miljoen, dat is niet echt waard, maar dat is de… Bugatti Veyron!!! Hij kan wel 406 km/h en is niet echt mooi, en heeft maar 2 zitplaatsen. Maar deze auto is ook heel erg luxe.

De meest populaire auto’s ter wereld

Bijvoorbeeld de Volkswagen Kever is een hele bekende auto. Deze auto bestaat al 30 jaar!! En nog steeds heeft hij het volgehouden om zo bekend te blijven. De Mini Cooper is ook een hele bekende auto. De Mini Cooper is ongeveer 10 jaar oud, maar ja. De Rolls-Royce is ook een ontzettend bekende auto. De Ford-t is een hele bekende auto, nog steeds, in 90 jaar!!! De Audi, de Honda, de Ferrari, allemaal bekende auto’s. Er bestaan ook auto’s die helemaal niet bekend zijn. Heb je ooit eens gehoord van de: de Lifan, de Hafei of de Great Wall? Ik denk zeker dat je over deze auto’s nooit hebt gehoord. De bekendste sportwagens zijn de Ferrari, de Porsche, de Lamborghini, nou ja, noem maar op.

Terreinwagens

De Jeep, de Hummer die ken je vast wel, maar ken je de Ssang-Yong? Of de UAZ? Die ken je vast allemaal niet, maar er zijn zoveel terreinwagens!!! De meeste terreinwagens hebben ”vierwielaandrijving”. Dat is als de wielen aangedreven worden. Dan kunnen ze gemakkelijk door hobbelige wegen rijden. Dat is meestal fijn, met gewone auto’s rij je zo over de kop. Ik denk dat je dat niet zo fijn vindt. Oorlogsauto’s hadden ook “vierwielaandrijving”. In Rusland was bijvoorbeeld heel veel sneeuw. Je kon dan niet gemakkelijk rijden. En gewone wegen zoals nu hadden ze ook niet. Een Russische auto was een terreinwagen maar ook een grote hatchback tegelijk. Deze auto werd in 1972 gemaakt. Een pickup is ook zoiets als een terreinwagen, maar dan heeft ie een grotere bagageruimte. (Hoeft niet altijd). In Amerika hebben ze heel veel pickup’s, maar bijvoorbeeld in Nederland juist niet. Dat komt, wij hebben hele goede wegen, en in Amerika, nou ja, niet altijd.

Your Ad Here