Home » Headline, Spreekbeurt!!!

Spreekbeurt Mozart

Submitted by on May 27, 2011 – 00:292 Comments

Hallo, Ik hou mijn spreekbeurt over Mozart. Ik doe het over dit onderwerp omdat ik Mozart heel bijzonder vind. Jullie horen straks waarom. Ik heb ook nog een inhoud gemaakt. (inhoud vertellen).
De meeste van jullie zeggen vast allemaal: “Ha, Mozart, gewoon een componist”, maar dan zitten jullie er gewoon flink naast. Mozart was een bekend Oostenrijks componist, die klassieke muziek schreef, en hij is een van de bekendste componisten. Hij is bijna overal in de wereld bekend.

Over zijn jeugd

Mozart als baby lag in moeders armen op 27 januari 1756 in Salzburg in Oostenrijk. De vader en moeder van Mozart hadden eerst 7 kinderen, maar er zijn 5 kinderen doodgegaan, de overgebleven kinderen zijn Wolfgang Mozart en zijn zus Maria-Anna Mozart. De hele naam van Wolfgang was Joannus Chrusostumus Wolfgangus Theophilus Amadeus Mozart. Alleen die naam al! Hij was super-goed in muziek spelen. Een heel bekend verhaal over zijn jeugd is: toen hij 4 á 5 jaar oud was liep hij langs een kerktoren, en hij hoorde heel mooie muziek. Hij dacht: wat een mooie muziek, ik ga die muziek ook eens naspelen. Hij komt thuis en speelt gewoon, zonder blad of iets dergelijks gewoon het muziekstuk na. De dominee was razend aangekomen bij het huis van Mozart, en hij dacht dat hij de muzieknoten van de kerk had gestolen, maar dat was niet zo. De dominee stond er verbaasd bij. Mozart was een heel bijzonder mens, een durfde zomaar de gekste dingen. Bijvoorbeeld: Hij klauterde op zijn 6de op de schoot van Maria Theresia, de keizerin van Oostenrijk.Vader Leopold had veel meer belangstelling voor Wolfgang dan voor Maria-Anna, want hij dacht dat God Wolfgang de talenten heeft geschonken. Langzaam groeide hij op tot een heel beroemd componist

Volwassenheid

Wolfgang werd uiteindelijk volwassen en hij ging steeds minder naar vader Leopold z’n raad luisteren, hij werd eigenwijzer. In 1769 werd Wolfgang benoemd tot concertmeester aan het hof van Salzburg, maar al snel nam Mozart ontslag. Hij werd zelfstandig muzikant in Wenen.

Mozart was een opgewekt mens. Hij was altijd heel erg blij en en hij dacht nooit na over zijn toekomst. Daarom zijn Mozarts liedjes zo onstpannend en zogenaamd luchtig. De bekende componist Hasse beshreef Mozart als een aardig, charmant en een gemanierd mens. Een ander componist beshreef hem als een heel uniek mens. Mozart reisde ook echt hartstikke veel, in zijn jeugd en toen hij volwassen was.

Het grootste deel van zijn leven heeft hij gereisd!!! Hij reisde door: Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italie, Belgie, England, Zwitserland, Oostenrijk ( daar woonde hij natuurlijk) en Tjechie! Bij elke plaats waar hij stopte vroegen ze hem om iets te spelen. Tijdens een reis door Duitsland en Frankrijk werd hij verliefd op de bekende zangeres Aloysia Weber, maar zij wees hem snel af, toen troeuwde hij met de zus van Aloysia, Constanze Weber, ze kregen 6 kinderen. Een van hun kinderen noemden Wolfgang en Constanze Wolfgang Amadeus Mozart, net zoals Wolfgang zelf.

Langzaam begon de gezondheid van Mozart af te zakken. Hij werd steeds zieker en zieker, en uiteindelijk belandde hij op het sterfbed, waar hij zijn liedje”Requiem” schreef. Toen hij overleden was, was het liedje nog niet helemaal af. Franz Xaver Süssmayer, een goede leerling van Mozart, maakte het liedje af.

Muziek

Mozart was zoals ik al zei een heel bekend componist. Hij schreef al vanaf zijn 3de muziek, een ook nog eens heel mooie muziek. Hij gaf al concerten op zijn 5de, met zijn zus Maria-Anna. Ze speelden van alles en nog wat: orgel, viool, alt-viool, (Een altviool is een snaarinstrument) klavecimbel en een piano. Hij schreef heel erg veel muziek: vrolijk, blij, droevig, verdrietig, haastig en verliefd. Een van zijn bekendste liedje is het liedje “Turkse Rondo”, dat is geschreven in 1783. Dit liedje hoort bijvoorbeeld bij vrolijk. En ook een van de bekendste liedjes is “Eine Kleine Nachtmusik”, dat is geschreven rond 1787. Dat is een serenade, dat is een liefdes liedje, dus het hoort bij verliefd. En geloof het of niet, maar de melodie van het liedje “Altijd is kortjakje ziek” Mozart bedacht. Raar he? En als laatste wil ik nog vertellen waarom ik Mozart zo bijzonder vind. Ik luisterde naar muziek van Mozart vanaf mijn geboorte, en nu vind ik Mozart een van mijn lievelings klassieke componist. En toen wij op vakantie waren in Oostenrijk, in Salzburg, gingen wij met plezier naar het huis waar Mozart was geboren. En we vonden het heel interessant.

Vragen

  • Waar is Wolfgang Amadeus Mozart geboren? In Oostenrijk, Salzburg)
  • Welke instrumenten bespeelde Mozart? Piano, orgel, klavecimbel, viool en altviool)
  • Welke types muziek speelde Mozart? Blij, vrolijk, droevig, verdrietig, haastig en verliefd)
  • In welke landen ws Mozart op reis? Je hoeft er maar 4 op te noemen. Nederland, Duitsland, Tjechie, Italie, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Belgie.

Bedankt voor het luisteren!

Als laatste heb ik nog drie dingen. Als eerste: Jullie krijgen Mozart-choco’s, dit is echte Oostenrijkse chocola, het 2de ding, ik heb een stelling voor jullie: Mozart is een heel goed componist. (Ja is vinger opsteken en nee hoef je niets te doen) en als derde, als jullie nog vragen hebben, dan moeten die jullie nu vragen.

 

Your Ad Here