Home » Other

Mijn expeditie over de orka

Submitted by on January 27, 2010 – 15:02No Comment
www.lydwien.nl

Deze expeditie gaat over het bekende zoogdier: de orka.

Een orka is een zoogdier. Het is een zoogdier dat voorkomt in alle oceanen van de wereld waar het koud is. Dus niet rond de evenaar. Ze horen bij de dolfijnen (Delphinidae) en hebben ook een andere naam: de zwaardwalvis.

Mannetjes orka’s kunnen 9,5 meter lang worden en 6 ton wegen. Vrouwtjes kunnen 8,5 meter lang worden en 5 ton wegen. De kleine orka’s, ook wel kalveren genoemd, kunnen gemiddeld 2,4 meter lang en wegen dan ongeveer 180 kilogram. Vrouwtjesorka’s worden gemiddeld 50 jaar maar kunnen ouder dan 80 jaar worden. Mannetjesorka’s kunnen gemiddeld 30 jaar worden maar sommige mannetjes orka’s kunnen gemakkelijk de 80 halen.

Nu ga ik een beetje uitleggen over echolocatie. De reden dat ik hierover ga vertellen is omdat orka’s echolocatie gebruiken. Echolocatie is een terugkaatsende echo. De orka weet dan waar hij zo’n beetje waar hij naar toe moet of juist andersom. Het gaat best wel makkelijk: De orka maakt een soort klikgeluidje, het geluidje komt tegen de bodem van de zee, tegen een vis of tegen een duikboot aan, en dan kaatst het weer terug. De orka gebruikt onder andere echolocatie zodat hij niet in netten vaststrikt. Of bijvoorbeeld om eten te vangen. Het menu bestaat uit vis, zeevogels, pijlinktvissen en andere zoogdieren.. Walrussen laat hij meestal met rust. Er is nog nooit een mens aangevallen door een wilde orka. Orka’s jagen in groepen in de zee en aan de kust. Ook is waargenomen dat ze grote ijsschotsen kapotstoten of laten kantelen om daarop gevluchte zeehonden te grijpen.

Er is wel een groot probleempje, orka’s worden bedreigd door mensen. Er wordt op ze gejaagd en daar heb ik niet echt een reden voor. Ze worden ook bedreigd door in visnetten vast te raken. Ze gaan dan dood omdat ze af en toe naar het oppervlak moeten zwemmen, anders gaan ze stikken. (Ze slapen niet echt, want ze laten om de beurt een hersenhelft rusten). En ook worden zeeen leeggeroofd, daardoor krijgt de orka orka minder voedsel en dat bezorgt rampzalige gevolgen.

De verspreiding van de orka’s is aan de kust van Italië, Griekenland, Afrika en Oekraïne. Natuurlijk niet alleen bij de kust, maar ook midden in de oceanen en zeeën waar het heel warm is.

 

Er is ook een site waar een foto van een orka is. http://orka-pl.deviantart.com/art/Astra-Orka-122708916

Your Ad Here

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also Comments Feed via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.